Eveniment de prezentare a Portului Constanța, în capitala Kazakhstanului, Astana!

corina1-martin-port-constanta Eveniment de prezentare a Portului Constanța, în capitala Kazakhstanului, Astana!

În ultimii doi ani, mai multe delegații kazahe, reprezentând Ministerul Transporturilor din Kazakhstan, precum  și companii de transport și logistică kazahe, au vizitat Portul Constanța si au purtat discuții oficiale, împreună cu Ministerul Transporturilor din România , pe fondul reorientării atenției operatorilor internaționali din Asia și Asia centrala - către capacitățile și infrastructura Portului Constanța, precum și către facilitățile intermodale care deservesc portul și hinterland-ul acestuia, în vederea redirecționării exportului către Europa de Vest.

În mod firesc, a venit rândul Portului Constanța să se prezinte în Kazakhstan și să consolideze și să dezvolte acest dialog. Astfel, Ambasada României în Kazakhstan şi Ambasada Republicii Kazakhstan în România, împreună cu Consulatul Onorific al Kazakhstanului la Constanța , în corelare cu Administrația Port Constanța și sub coordonarea Ministerelor Transporturilor din România și Kazakhstan, au organizat , în data de 15 octombrie, la Astana, un eveniment în premieră pentru Portul Constanța, care s-a prezentat pentru întâia dată în Kazakhstan.

„Pe lângă prezența oficială a Ministerului Transporturilor din România , prin Secretar General Adrian Gavruțǎ şi Secretarul de Stat Adrian Foghiș , precum și a dlui Florin Spătaru - Consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, am reușit să aducem în capitala Kazakhstanului o delegație reprezentativă de operatori portuari și companii din portul Constanța, între care COMVEX, DP WORLD, SEA CONTAINER Group, MIDIA INTERNAȚIONAL S.A., VITERRA, INTERTRANS, SCHVAD Shipping - membri ai Asociației Operatorilor Portuari din Portul Constanța, precum și Autoritatea Navală Română. Sunt onorată ca am făcut parte din echipa de inițiere și de organizare a acestor eforturi, într-un eveniment ce contribuie direct la dezvoltarea relațiilor comerciale între operatorii de logistică și transport din ambele țări, dar și la consolidarea relațiilor diplomatice dintre guvernele României și Kazakhstanului. 

În actualul context politic internaţional, Portul Constanța  a devenit un nod crucial de tranzit pentru traficul de mărfuri dinspre statele din bazinul Mării Caspice şi Asia Centrală şi de Sud-Est, pe așa numitul Coridor Mijlociu (Middle Corridor) , iar relaţiile dintre mediul de afaceri din România şi cel din Kazahstan au trecut la un alt nivel. După ce am organizat, în aprilie 2023, la Constanța,  “THE CORRIDOR CASPIAN SEA - BLACK SEA and THE PORT OF CONSTANTA -THE WAY TO EUROPE”,  un eveniment în premieră, organizat de Ambasada și Consulatul Onorific al Republicii Kazakhstan la Constanța,  în parteneriat cu Constanta Business Port Association (Asociația Operatorilor Port Constanța), a devenit esențial să continuăm să promovăm strategic relația intermodala de transport dintre porturile caspice, portul Constanța și Dunăre, pentru deservirea Europei Centrale și de Est. Capacitățile logistice de transport de care dispun Porturile Aktau ( Kazakhstan) și Constanța (Romania), precum și facilitățile intermodale din România au un imens potențial, iar mediul guvernamental și cel al operatorilor portuari trebuie să se concentreze pe  conectarea  acestor Porturi, pentru a deschide și valorifica potențialul Rutei de Transport Internațional Trans-Caspic” a declarat Corina Martin, Consul Onorific al Republicii Kazakhstan la Constanța.

Evenimentul derulat ieri la Astana a fost un real succes, în direcția prezentării capacităților logistice ale portului Constanța și a consolidării relațiilor economice și diplomatice dintre cele două guverne, dar și dintre mediul de afaceri român și cel kazah.

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.