Este o chestiune intens dezbătută. Unii dentiști spun că e mai bine înainte, alții că după. Adevărul este că, întrucât puține studii au abordat subiectul, nu există un răspuns categoric, potrivit hotnews.ro.

Ce se întâmplă înainte de micul dejun

Pentru mulți, micul dejun înseamnă carbohidrați zaharați – cereale, brioșe, pâine, clătite – din care adoră să se înfrupte și bacteriile. Iar când ne trezim dimineața, nivelul de bacterii din gură este maxim. De aceea și respirația este mai urât mirositoare.

Profitând de un mic dejun cu carbohidrați, bacteriile se vor înmulți. Iar când o fac eliberează acizi care agresează smalțul dentar și favorizează apariția cariilor. Spălatul dinților înainte de micul dejun va îndepărta bacteriile și nu vor mai avea oportunitatea să se hrănescă și multiplice.

Un alt motiv pentru spălatul înainte de mic dejun este stimularea producției de salivă, care este una din forțele cele mai protectoare ale dinților. Îi întărește depunând minerale pe care bacteriile s-ar fi putut să le consume peste noapte. Conține bicarbonat care contribuie la neutralizarea acidității din gură. Iar dacă pasta de dinți conține fluorură, va face dinții și mai rezistenți, întărind smalțul și neutralizând acizii din micul dejun.