Program al Ministerului Sanatatii de depistare activă a tuberculozei în 11 județe

Actiunea de depistare a tuberculozei este demarata de Ministerul Sanatatii în județele Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, în cadrul Programului "Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Bugetul de care este nevoie pentru depistarea in faza incipienta a tuberculozei și tratarea acesteia (3,5 milioane de euro) este nerambursabilă și provine de la Fondul Global.

Programul isi propune sa  identifice la timp posibilele cazuri de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului cert și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea imediata reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau in comunitate.

Acest demers face ca șansele de vindecare ale pacienților sa creasca și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale tuberculozei, implicit consecințele sociale și economice asociate acesteia.

Cui se adreseaza acest program?
De acest program beneficiaza persoanele de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent dacă sunt asigurați sau nu.
Actiunea se va realiza în comunități cu risc, prin echipe mobile organizate și coordonate de catre direcțiile de sănătate publică județene.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de tuberculoza, inclusiv cetățenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale, vor urma  tratament și se vor bucura de drepturile prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

România este pe primul loc la cazurile de tuberculoza dintre toate statele din Uniunea Europeană. 

Program de depistare activă a tuberculozei 2022

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.