Astăzi este sărbătorită Ziua Aromânilor

f83fb9c00b Astăzi este sărbătorită Ziua Aromânilor
În România, Ziua Aromânilor, se sărbătorește, din 1990, în amintirea datei de 23 mai 1905, când a fost tipărita iradeaua sultanului Abdul-Hamid al II-lea prin care au fost recunoscute aromânilor drepturi specifice. Fostul deputat Costică Canacheu se adresează tuturor aromânilor cu un mesaj, dar amintește și despre încercările de a fi declarați minoritari.
Un mesaj pentru armâni, de ziua lor, domnule Costică Canacheu?
De ziua noastră, a armânilor, a aromânilor, aici, la Constanța, urez fim întotdeauna prezenți în activitățile orașului, contribuim la înțelegerea cetățenilor Constanței, dar și în plan național și, întotdeauna, așa cum și până acum ne-am urmat visele, ne urmăm în continuare dorința noastră de a păstra limba, tradițiile, cultura, poezia, pictura. Iată, suntem la Muzeu de Artă, aici unde Florica Prevenda a avut o expoziție extraordinară. Așa a fost calificată de specialiști, nu de mine, însă pe mine m-a impresionat!
Peste 2 ani se vor împlini 100 de ani de când au venit primii coloniști armâni în România, va fi centenar. Ce înseamnă pentru armâni 23 mai?
Pentru noi această dată, 23 mai, pe calendarul nou, înseamnă publicarea unui decret al statului în care locuiam noi, cei veniți acum în România, pe atunci, adică Macedonia Imperiului Otoman, prin care eram recunoscuți ca națiune, cu toate drepturile administrative, politice în Imperiul Otoman. Asta înseamnă 23 mai, așa cum în modernitate, în secolul XX, 25 sau 24 iunie este data Recomandării 1333 a Consiliului Europei, prin care iarăși limba, cultura, religia este în acea recomandare a aromânilor, este propusă statelor în care noi locuim în Europa, pentru a fi susținută de acele state. A fost la momentul acela și în continuare o bucurie. Delegația noastră la Consiliul Europei a susținut acest proiect. Nu e la fel de mare bucuria că, urmare a acestei recomandări, nu prea s-au întâmplat lucruri aici, însă noi continuăm, insistăm și cu siguranță ne vom obține toate drepturile, așa cum e normal pentru orice cetățean constituțional al acestui stat frumos care se cheamă acum România.
Ascultaţi mai jos urările fostului deputat Costică Canacheu, în limba aromână:
Interviu realizat de Liliana Fustanela / Foto: Arhivă

Sursa stire:

http://www.radioconstanta.ro/2023/05/23/astazi-este-sarbatorita-ziua-aromanilor/

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.