Canalelor Navigabile la cheremul unui tartor cu „DEMNITATE”

CNACN1 Canalelor Navigabile la cheremul unui tartor cu „DEMNITATE”
Foto cu rol ilustrativ


Poate vă întrebaţi cum societatea Utilnavorep SA a reușit să își mențină afacerile active atât cu Compania Națională Administraţia Porturilor Maritime - CN APM, dar mai ales cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile CN ACN. 

Despre Utilnavorep SA

Potrivit termene.ro, firma Utilnavorep SA a fost înființată în anul 1992, sediul social este în municipiul Constanța, iar obiectul principal de activitate este „Repararea și întreținerea navelor și bărcilor“.

Pachetul de acțiuni al Utilnavorep SA este deținut 100% de acționari persoane fizice, iar administratori sunt Adela Diaconescu, Sorin Mitrea și Ionel Ștefan. Sorin Mitrea mai apare în două firme în funcțiune, Apartamente Estival SRL (ca asociat, cu 51%) și Esplanada Eforie SRL (ca asociat, cu 50%).   

În ce privește situația financiară pe anul 2022, Utilnavorep SA a avut o cifră de afaceri de 42.582.453 lei și un profit de 42.582.453 lei, iar numărul mediu de angajați a fost 160.

Platforma termene.ro informează că firma Utilnavorep SA are aproape 200 de contracte câștigate - achiziții directe și în jur de 70 de contracte câștigate - achiziții publice din 2007 până în prezent, potrivit informațiilor publice din SICAP/SEAP (data ultimei actualizări – 21 ianuarie 2024).

În anul 2019 a fost actualizat actul constitutiv al societăţii, şi, în consecinţă, au fost împuterniciţi membrii Consiliului de Administraţie, Sorin Mitrea - preşedinte, Rodica Ciubotaru - membru şi Adela Diaconescu - membru, în vederea semnării actului constitutiv actualizat.

Aparent managerul Utilnavorep este unul performant, Sorin Mitrea find profesionist și orientat la trendul politic Dobrogean, în realitate, Sorin Mitrea, tartorul Utilnavorep are un obicei aparte de a cunoaște, apropia și momi directorii companilor de stat.  Într-o primă etapă, omul de afaceri îşi exteriorizează vizibil prin umilinţă și servilism dorinţa de a cunoaște și a fi aproape de managerii companiilor de stat vizate, demers prin care acesta își exprimă disponibilitatea de a "ajuta" managerii curtați. 
Discuțile concrete cu aceștia s-au purtat și se poartă în locații publice sau la sediul" Utilnavorep, omul de afaceri dobrogean folosind cuvinte puține dar magice pentru interlocutori precum "contract" , "comision" , "plic", "cazare", "vacanța","încredere", întalniri care definesc prietenii și "parteneriate" în urma cărora bugetul companiilor naționale este prejudiciat în folosul propriu și al prietenilor. În a doua etapă, urmare a acestor discuții, Utilnavorep câștigă licitațile organizate de cele două compani. 

În ultimii ani, Utilnavorep SA a primit sute de contracte cu statul, în valoare de peste 40 de milioane de euro.  Numai în anul 2022 a primit, pe lângă cele 4,7 milioane lei de la Portul Constanţa, două contracte de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa (în total 4,5 milioane lei) şi unul de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (peste 2,3 milioane lei). Mergând înapoi în timp, cele mai mari contracte au fost cele cu Unitatea Militară 02133 (4,7 milioane euro în 2013), Compania Naţională Administrarea Canalelor Navigabile SA (3,2 milioane euro în 2009) etc. 

Până aici totul pare o întelegere stabilită pe viață ca în filmele cu mafioți italieni. În realitate, tartorul onorează îintelegerile stabilite doar pentru perioada în care managerii companiilor de stat deţin funcţile trecatoare. Din acest moment apar problemele partenerilor de întelegere. Foștii manageri de la stat sunt lăsați cu ochii în soare, iar dacă au pretenţii riscă să ajungă în situaţii complicate. 

În acest prim episod vom face referire momentan la două astfel e situaţii concrete. În anul 2005, foștii directori de la CN APM au fost cercetați pentru abuz în serviciu și infracţiuni asimilate corupţiei. Conform mass-media de la acea data, în prejudicierea companiei au fost implicate societați comerciale precum Utilnavorep, Consal Trade, Sisteme Internationale de Afaceri Bucuresti. Dosarul a fost instrumentat de DNA Constanța. În acest dosar au fost cercetați: fostul director al CN APMC - Gheorghe Moldoveanu, fostul director al Direcției tehnice Dan Gheorghiu, fostul director economic Elena Achim, fostul director al Directiei juridice Viorel Cristea, dar și Jorj Unciuleanu, Ștefan Pătrașcu, Adriana Baz, Sorin Plăcintescu, Nicolae Constantin si Cristian lliescu, toți la acea data în calitate de membri ai comisiilor de evaluare a licitaţiilor organizate de compania citată. 
Companiei Utilnavorep i s-a atribuit prin licitatie, contractul de prestări servicii de întreținere și reparații sisteme de semnalizare aferente porturilor Constanța, Midia și Năvodari, 

Din cele relatate la acea data de unii dintre managerii companiei naționale dosarul ar fi plecat de la o neîntelegere dintre „tartor” și unii dintre "parteneri", situație ce l-a determinat pe afacerist să extindă, la ceas de taină, cercul restrans al cunoscătorilor întelegerilor pe sub masa, cu rugamintea ca "demnitatea" sa să rămâna neatinsă. Acum doar ne putem imagina prin ce au trecut managerii de la stat până la finalizarea dosarului, încheiat cu happy end.

Nu aceeași situație am întalnit-o în dosarul trezorierului grupării Mazare, Sorin Strutinski, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție, într-un dosar în care fost acuzat că a cerut o spagă de aproximativ două milioane de euro. Conform mass-media de la acea dată, doi oameni de afaceri constanțeni - Dorin-Mihai Lazia și Alexandru Papadumitru - au denunţat că Strutinsky le cerea "comisioane" de 10% din contractele semnate cu autoritatile locale. Totodată atunci se facea precizarea că: "un al treilea afacerist a făcut denunț sub identitate protejată și a primit numele de cod Adriana Ciocirlan" 

O să vă întrebați ce legătură are aşa zisa „Adriana Ciocarlan” cu condamnarea la închisoare a lui Strutinsky și cu articolul nostru. Răspunsul a fost dat acum ceva vreme de un apropiat al lui Sorin Strutinsky, care a aflat chiar de la condamnat că Adriana Ciocarlan este de fapt „tartorul” nostru. 
Dacă concluzia omului de afaceri Sorin Strutinski transmisă apropiatului său este adevarată, putem spune că Sorin Mitrea îsi menține "demnitatea" în cadrul prietenilor cu managerii de la stat pana în momentul invitării sale în sediile parchetelor. Oare manageri precum Diana Niculescu - Director Juridic CN ACN, Mihai Stanciu- fost Director Tehnic CN ACN, Florin Goidea - Director General CN CAN, Georgescu Daniel - Director exploatare CN ACN, prieteni cu „tartorul”, au momente când se gândesc că acesta din urmă, pe fondul unor întrebări incisive similare celor din dosarele prezentate mai sus ar relata cu ușurință, sub un pseudonim ales cu "demnitate" secretele acestor prietenii ? 

Deşi pare ipotetică, această ultimă situație, se pare că prinde contur dacă ne referim la recenta contestare a licitației "Supervizarea proiectării și execuției pentru obiectivul de investiții: Retehnologizare Ecluza Năvodari", licitație cheie "în buna" derulare a contractului recent atribuit de CN ACN, respectiv, Retehnologizare Ecluză Năvodari în vederea creșterii siguranței navigației" contract în valoare de 72 milioane de euro, câștigat "întimplator" de un consorţiu din care face parte Utilnavorep. Modul de atribuire a acestui ultim contract și mai ales modul în care a fost umflată valoarea lucrărilor cu aproape 70% a explicat-o recent într-un loc de taină, unul din membrii consorțiului câștigător al licitației, context în care, a devenit aproape vital ca licitaţia privind "Supervizarea proiectării și execuției pentru obiectivul de investiții: Retehnologizare Ecluza Năvodari" să fie câștigată de cine trebuie, având în vedere că firma câștigătoare va aviza situațile de plata umflate.
 
Din afirmatile unui apropiat al „tartorului”, acesta și-a perfectionat stilul de afacerist "demn", alături de bunul sau prieten, Grădinaru Bogdan, martorul cheie din dosarul magistratului Stanciu Nicolae, schimbul de experiență avand loc pe velierele deținute de Grădinaru.  Suntem convinși că noua echipă de la DNA Constanța, condusă de tânărul și curajosul procuror Stanciu Mihai, ce "a îndraznit" recent să intre în sediile Vămii din Portul Constanta, va vizita și sediul CN ACN, context în care Sorin Mitrea va încerca să aplice aceiași strategie, dand din coate pentru a obţine calitatea de martor, fie ea sub un pseudonim suav. 

Vom reveni...

 

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.